Stichting Gaarkeuken van Rotterdam

Samen eten verbroedert

Stichting Gaarkeuken van Rotterdam

Na een aantal intensieve jaren als oprichters van de Voedselbanken in Nederland zijn wij – Sjaak en Clara Sies – met een nieuw project gestart: Stichting Gaarkeuken van Rotterdam.

Een Gaarkeuken? Ja, maar niet zoals men dat uit de oorlogsbeelden ziet met een pannetje in de rij voor een hap eten. Nee, wij zien een andere noodzaak: eenzaamheid en armoede, al vinden we dat laatste een heel vervelend woord.

Vanuit een keuken van Humanitas koken wij sinds 21 maart 2017 vier dagen per week voor bewoners en voor mensen uit de wijk die nu een stuk gezelligheid vinden tijdens en rondom de maaltijd. Samen eten verbroedert, schreef een van onze gasten onlangs, en dat is zo. Naast deze doelgroep komt een aantal mensen uit de wijk die financieel in de problemen zit. Zij kunnen op doorverwijzing gratis mee eten. 

Momenteel hebben wij vier dagen in de week zo’n 50-60 gasten aan tafel met diverse achtergronden. Ouderen samen aan tafel met moeders met kinderen. Een mix van personen die elkaar vinden rond een heerlijke maaltijd. Dit alles gesteund door een groep van 25 vrijwilligers.

Waarom we dit doen? Wordt ons regelmatig gevraagd. 
Zolang wij mensen zien die in onze samenleving naast de boot vallen, kunnen wij niet anders dan een hand naar hen uitsteken. Wij denken dat dit ons is meegegeven in ons geestelijke DNA. Niet uit bekeringsdrang, maar er ZIJN voor de ander. “Evangeliseer, desnoods met woorden” schreef Franciscus van Assisi. Een lijfspreuk die bij ons past en waar we met liefde invulling aan geven. 'Zolang wij mensen zien die in onze samenleving naast de boot vallen, kunnen wij niet anders dan een hand naar hen uitsteken.' 
Scroll naar boven